Κυλιόμενο κείμενο

Προτού τα μάτια μπορέσουν να δουν, => Πρέπει να έχουν μάθει να μη δακρύζουν!... Προτού τo αφτί μπορέσει ν ‘ακούσει,=> Πρέπει να έχει χάσει την ευαισθησία του!... Προτού η φωνή μπορέσει να μιλήσει,=> Πρέπει να έχει γίνει ανίκανη να πληγώσει!... Προτού η καρδιά μπορέσει ν’ αγαπήσει,=> Πρέπει να έχει μάθει να μην πονάει!... Μόνο τότε τα μάτια θα μπορούν να δούνε την αλήθεια, το αυτί να την ακούσει, η καρδιά να αγαπήσει κάθε κρίκο της αλυσίδας του μικρόκοσμου, και η γλώσσα θα μπορεί να μιλήσει χωρίς να πληγώσει ούτε έναν απ' αυτούς τους κρίκους του μικρόκοσμου. "Μοναχικός Λύκος" - Μιχάλης I. Γκουντέβενος

Αποποίηση ευθύνης...

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ… , => Δεν ήμαστε δημοσιογραφική σελίδα, και ως εκ τούτου δεν επαληθεύουμε τα θέματα, απλά κάνουμε αναμετάδοση θεμάτων, ειδήσεων, videos, κλπ. και όχι ρεπορτάζ. Για παράπονα, ενστάσεις ή αντιρρήσεις απευθυνθείτε στην ΕΝΕΡΓΗ πηγή της είδησης που υπάρχει στο τέλος κάθε Ανάρτησης και κάθε θέματος (Ο διαχειριστής: Μιχάλης I. Γκουντέβενος)

''Πάμε στοίχημα''

Αγαπητοί αναγνώστες

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ… , => Στείλτε τις απόψεις σας, την ιστορία σας, το θυμό σας, τα παράπονά σας, τα δικάσας θέματα στο email μας: mc-goud@hotmail.com, και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε... ( δεν χρειάζεται να εγγραφείτε!...) (Μιχάλης I. Γκουντέβενος - Διαχειριστής)...

Σχόλια από "Μοναχικός Λύκος"


Η σελίδα "Μοναχικός Λύκος" θεωρεί αυτονόητο ότι όλοι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα σχολιασμού, κριτικής και ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θα θέλαμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν θα δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, ή υβριστικού, ή προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου.

Επίσης, σύμφωνα με τις αρχές μας, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Οπότε, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η σελίδα "Μοναχικός Λύκος" δεν θα δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον εκάστοτε συντάκτη τους και το περιεχόμενό τους δε συμπίπτει κατ' ανάγκην με την άποψη της σελίδας μας.


Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Η κλοπή ενός έθνους – Η ιστορία της “εξαφάνισης” των κατοίκων του Τσάγος που ντροπιάζει τον Δυτικό κόσμο

h-kloph-enos-ethnoys

Κάτω από το δημοκρατικό μανδύα και πέρα από δηλώσεις και ψηφίσματα τα ισχυρά δυτικά κράτη έχτισαν τις πολιτικές τους πάνω στο αμερικάνικο “might is right”. Αυτό το δίκιο που έχει πάντα ο δυνατός γνώρισαν στη χειρότερη έκφραση του οι φιλήσυχοι κάτοικοι των νησιών Τσάγκος.


Το σύμπλεγμα των νησιών βρίσκεται στο… πουθενά. Κάπου ανάμεσα σε Αφρική και Ινδία το αρχιπέλαγος Τσάγκος “φιλοξενεί” 65 μικρά νησιά. 
Στις αρχές του 16ου αιώνα ο Βάσκο ντα Γκάμα ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που τα επισκέφθηκε. Οι Πορτογάλοι δεν θεώρησαν πως αυτά τα “κομματάκια” γης είχαν κάτι να προσφέρουν και δεν τα προσάρτησαν. Οι Γάλλοι τα διεκδίκησαν αλλά το 1814 μετά τη συντριβή του Ναπολέοντα τα έχασαν οριστικά από τους Βρετανούς. 
Οι πρώτοι κάτοικοι έφτασαν στον 18ο αιώνα και αρχικά ήταν λεπροί από τον Μαυρίκιο. Αργότερα στάλθηκαν εργάτες οι οποίοι δούλευαν σε φυτείες καρύδας. Γρήγορα τα σχέδια για εκμετάλλευση των νησιών απέτυχαν και έτσι εκεί παρέμειναν οι, στην πλειοψηφία τους, Αφρικανοί εργάτες οι οποίο έφτιαξαν μια όμορφη και απλή ζωή. Απομονωμένοι από τον υπόλοιπο πλανήτη οι Τσαγκόσιοι είχαν εγκατασταθεί στο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος το Ντιέγκο Γκαρσία με τον πληθυσμό τους να ξεπερνά τα 2000 άτομα. Με υγρό κλίμα και το γόνιμο έδαφος το νησί ήταν ένας επίγειος παράδεισος που προσέφερε τα πάντα.
i-iatoria-tis-eksafanisis-ton-katoikon-tou-tsagos
Διώξτε τους… ταρζάν
Όλα αυτά μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’60 όταν οι Αμερικάνοι αποφάσισαν πως το Ντιέγκο Γκαρσία είναι ιδανικό μέρος για να φτιάξουν μια βάση απ’ όπου θα μπορούσαν να οργανώνουν επιχειρήσεις σε Ασία και Αφρική.
Στα μέσα του ’60 μια μικρή αποστολή Αμερικανών επισκέφθηκε το νησί με τους κατοίκους να τους υποδέχονται θερμά. Δεν ήξεραν όμως ότι αυτή ήταν η αρχή του τέλους καθώς οι επισκέπτες ήταν οι παρατηρητές που έδωσαν το τελικό “ΟΚ” για τη δημιουργία της βάσης. Οι… ιδιοκτήτες Βρετανοί συμφώνησαν σε όλα με τους Αμερικάνους και πλέον το μόνο θέμα που έπρεπε να διευθετηθεί ήταν η άμεση εκδίωξη των “ταρζάν” (έτσι χαρακτηρίζονταν οι κάτοικοι του νησιού σε επίσημο έγγραφο που αποκαλύφθηκε πριν από λίγα χρόνια) οι οποίοι ήταν εμπόδιο στα σχέδια των υπερδυνάμεων.
φωτο 3
Από τον παράδεισο στις παράγκεςΑπό το μέσα του 1960 λοιπόν ξεκίνησε μια οργανωμένη επιχείρηση με σκοπό να μην μείνει ούτε ένας Τσαγκόσιος στο Ντιέγκο Γκαρσία. Στην αρχή ήρθε η προπαγάνδα πως όλοι πρέπει να φύγουν από το νησί για το καλό τους και στη συνέχεια ο εκφοβισμός. Μέσα σε λίγες μέρες άγνωστοι σκότωσαν όλα τα σκυλιά που υπήρχαν στο νησί στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα πως την ίδια μοίρα θα έχουν και όσοι κάτοικοι δεν φύγουν άμεσα. Όσοι ταξίδευαν για κάποιο λόγο μακριά από το Ντιέγκο Γκαρσία δεν μπορούσαν να επιστρέψουν με τη δικαιολογία ότι το νησί πουλήθηκε.
Μέσα σε λίγα χρόνια ο πληθυσμός έπεσε στις λίγες εκατοντάδες. Στις αρχές της δεκαετίας το ’70 ο κυβερνήτης του Ντιέγκο Γκαρσία κάλεσε όσους ζούσαν ακόμα στο νησί και τους ενημέρωσε πως πρέπει να φύγουν άμεσα. Ένα βρετανικό καράβι περίμενε ήδη στο λιμάνι. Οι Τσαγκόσιοι στοιβαχτήκαν σαν ζώα και μεταφέρθηκαν στον Μαύρικιο. Για μέρες έμειναν στο λιμάνι περιμένοντας το καράβι που θα τους γύριζε πίσω το οποίο όμως δεν ήρθε ποτέ. Η κυβέρνηση του Μαυρικίου τους μετέφερε τελικά σε εγκαταλελειμμένα κτίριο και μέσα σε λίγο καιρό η παραδεισένια ζωή που είχαν στην παρτίδα τους μετατράπηκε σε κόλαση σε έναν ξένο τόπο. Δεκάδες πέθαναν είτε από αρρώστιες και πείνα, είτε από στενοχώρια όπως λένε όσοι έζησαν εκείνη την περίοδο. Άνθρωποι που ζούσαν αξιοπρεπώς μετατράπηκαν σε ζητιάνους και πόρνες για να επιβιώσουν. Πολλοί ήταν αυτοί που επέλεξαν την αυτοκτονία.Οι γελοιότητες των ισχυρώνΟι “ισχυροί” όμως δεν είχαν τελειώσει το έργο τους. Ήθελαν να κάνουν τους Τσαγκόσιους να εξαφανιστούν από την ιστορία. Δίνοντας τους μια πενιχρή αποζημίωση τους ανάγκασαν να υπογράψουν έγγραφα (γραμμένα στα αγγλικά μια γλώσσα που δεν ήξερε κανείς) με τα οποία αποποιούνταν παντός είδους διεκδίκηση. Έχαναν έτσι και με το νόμο την παρτίδα τους. Επιπλέον Αγγλία και ΗΠΑ συνωμότησαν ώστε ο πληθυσμός του Ντιέγκο Γκαρσία να παρουσιάζεται σε επίσημα έγγραφα ως ένα τσούρμο εργατών χωρίς καμία εθνική ταυτότητα και ιστορία.
Εκκλησία στο Ντιέγκο Γκαρσία
Δεκαετίες μετά τα παιδιά των ξεριζωμένων κατοίκων επιχείρησαν να πάρουν πίσω την πατρίδα τους. Βρήκαν στοιχεία για τη συνομωσία και κατέρριψαν τα σαθρά επιχειρήματα Βρετανών και Αμερικανών. Το 2000, το Αγγλικό Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι το τοπικό Διάταγμα που έγινε από τον Επίτροπο του Βρετανικού Εδάφους Ινδικού Ωκεανού με το οποίο εξορίστηκαν οι νησιώτες ήταν παράνομο. Ενώ ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ δήλωνε πως αποδέχεται την απόφαση η κυβέρνηση του έψαχνε τρόπους να μην επιστρέψουν οι κάτοικοι.
Αρχικά χρησιμοποίησε μια μεσαιωνική τακτική το Βασιλικό Δικαίωμα (ουσιαστικά μια διαταγή από τη Βασίλισσα χωρίς καμία νομική υπόσταση). Η αστεία αυτή στρατηγική κρίθηκε άμεσα παράνομη και ακολούθησε κάτι ακόμα πιο γελοίο. Οι Βρετανοί συνέταξαν έκθεση με την οποία ανέφεραν ότι η επιστροφή των κατοίκων ήταν αδύνατη καθώς το νησί δεν μπορούσε να κατοικηθεί και σύμφωνα με τις προβλέψεις σε κάποιες δεκαετίες θα βυθιζόταν. Όλα αυτά ενώ στην αμερικάνικη βάση ζούσαν ήδη 4.000 άτομα και Αμερικάνοι και Βρετανοί έκαναν διακοπές εκεί.
Αφού και αυτό το επιχείρημα απλά γελοιοποίησε τη βρετανική κυβέρνηση ξεκίνησε, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ μια ατέρμονη νομική διαδικασία σε συνδυασμό με ένα σύστημα “μπαλάκι” για το ποιος έχει την ευθύνη. Δύο πανίσχυρες χώρες ντροπιάζονταν διεθνώς από ντοκιμαντέρ (εκπληκτικό αυτό του Τζον Πίλτσερ το 2004) και ρεπορτάζ για τις τακτικές τους αλλά αυτό δεν τους ένοιαζε καθόλου όσο πετύχαιναν τον σκοπό τους.
Ο αγώνας συνεχίζεται…
Ο αγώνας των Τσαγκόσιων παρά τις τόσες απογοητεύσεις συνεχίζεται. Το 2016 η εκμίσθωση του Ντιέγκο Γκαρσία από τις Η.Π.Α λήγει αλλά οι δύο κυβερνήσεις έχουν το δικαίωμα επέκτασης της για άλλα 20 χρόνια. Οι Βρετανοί έχουν δεσμευθεί πάντως να παραχωρήσουν τα νησιά στον Μαυρίκιο αν και αυτός με τον όρο να μην επιτρέψει την επανεγκατάσταση των Τσαγκόσσιων. Οι κάτοικοι ελπίζουν πως ίσως τότε μέσω της Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών να πετύχουν την επιστροφή τους. Μέχρι όμως να γίνει αυτό τους απαγορεύεται ακόμα και η επίσκεψη στο Ντιέγκο Γκαρσία για να αφήσουν ένα λουλούδι στους τάφους των προγόνων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε εδώ τα σχόλιά σας

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Επικοινωνήστε μαζί μας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης