Κυλιόμενο κείμενο

Προτού τα μάτια μπορέσουν να δουν, => Πρέπει να έχουν μάθει να μη δακρύζουν!... Προτού τo αφτί μπορέσει ν ‘ακούσει,=> Πρέπει να έχει χάσει την ευαισθησία του!... Προτού η φωνή μπορέσει να μιλήσει,=> Πρέπει να έχει γίνει ανίκανη να πληγώσει!... Προτού η καρδιά μπορέσει ν’ αγαπήσει,=> Πρέπει να έχει μάθει να μην πονάει!... Μόνο τότε τα μάτια θα μπορούν να δούνε την αλήθεια, το αυτί να την ακούσει, η καρδιά να αγαπήσει κάθε κρίκο της αλυσίδας του μικρόκοσμου, και η γλώσσα θα μπορεί να μιλήσει χωρίς να πληγώσει ούτε έναν απ' αυτούς τους κρίκους του μικρόκοσμου. "Μοναχικός Λύκος" - Μιχάλης I. Γκουντέβενος

Αποποίηση ευθύνης...

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ… , => Δεν ήμαστε δημοσιογραφική σελίδα, και ως εκ τούτου δεν επαληθεύουμε τα θέματα, απλά κάνουμε αναμετάδοση θεμάτων, ειδήσεων, videos, κλπ. και όχι ρεπορτάζ. Για παράπονα, ενστάσεις ή αντιρρήσεις απευθυνθείτε στην ΕΝΕΡΓΗ πηγή της είδησης που υπάρχει στο τέλος κάθε Ανάρτησης και κάθε θέματος (Ο διαχειριστής: Μιχάλης I. Γκουντέβενος)

''Πάμε στοίχημα''

Αγαπητοί αναγνώστες

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ… , => Στείλτε τις απόψεις σας, την ιστορία σας, το θυμό σας, τα παράπονά σας, τα δικάσας θέματα στο email μας: mc-goud@hotmail.com, και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε... ( δεν χρειάζεται να εγγραφείτε!...) (Μιχάλης I. Γκουντέβενος - Διαχειριστής)...

Σχόλια από "Μοναχικός Λύκος"


Η σελίδα "Μοναχικός Λύκος" θεωρεί αυτονόητο ότι όλοι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα σχολιασμού, κριτικής και ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θα θέλαμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν θα δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, ή υβριστικού, ή προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου.

Επίσης, σύμφωνα με τις αρχές μας, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Οπότε, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η σελίδα "Μοναχικός Λύκος" δεν θα δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον εκάστοτε συντάκτη τους και το περιεχόμενό τους δε συμπίπτει κατ' ανάγκην με την άποψη της σελίδας μας.


Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Νέες αμφιβολίες που εγείρονται για τα παλιοσίδερα που είναι γνωστά ως «Ευαγγέλιο της συζύγου του Ιησού»

Μετάφραση: Μιχάλης Ι. Γκουντέβενος


Αριστερά, ένα κομμάτι πάπυρου γνωστό ως «Ευαγγέλιο της συζύγου του Ιησού» σε σύγκριση με ένα εντυπωσιακά παρόμοιο κομμάτι πάπυρου, το «Ευαγγέλιο του Ιωάννη». Και τα δύο φαίνεται να είναι γραμμένα με το ίδιο χέρι. (Karen L. King / Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ)

Λόρι Γκούντσταϊν

4 Μαΐου 2014


Νέα στοιχεία που ανακαλύφθηκαν από έναν δύσπιστο νεαρό μελετητή δημιούργησαν νέες αμφιβολίες σχετικά με την αυθεντικότητα του αποκόμματος πάπυρου που είναι γνωστό ως το «Ευαγγέλιο της συζύγου του Ιησού», είναι ένα μικρό κατάλοιπο παπύρου που προκάλεσε γοητεία και οργή μαζί, από τότε που αποκαλύφθηκε πριν από σχεδόν δύο χρόνια από έναν επιφανή ιστορικό του πρώιμου χριστιανισμού στο Harvard Divinity School.

 

Το τελευταίο εύρημα έρχεται λίγες μόνο εβδομάδες μετά το Harvard Theological Review που δημοσίευσε μια πολυαναμενόμενη σειρά άρθρων από ειδικούς που ανέφεραν ότι οι επιστημονικές δοκιμές και η στενή εξέταση του πάπυρου δεν βρήκαν καμία εμφανή ένδειξη πλαστογράφησης . Όμως, οι επικριτές του αποκόμματος πάπυρου της συζύγου του Ιησού, δεν πείστηκαν και το περιεχόμενο αυτών των άρθρων τους έδωσε νέο υλικό για διερεύνηση.

 

Ακόμη και ο ιστορικός που έδωσε την προσοχή στον πάπυρο για πρώτη φορά στο κοινό, αποκαλώντας την πολύτιμη ένδειξη ότι ορισμένοι πρώτοι Χριστιανοί πίστευαν ότι ο Ιησούς ήταν παντρεμένος, είπε ότι αυτή η τελευταία κατηγορία πλαστογραφίας, από έναν Αμερικανό καθηγητή που έκανε έρευνα στη Γερμανία, εγείρει σημαντικές ανησυχίες και αξίζει περαιτέρω εξέταση, αλλά είναι μόνο ένα σενάριο και δεν είναι πειστικό.

 

«Αυτό είναι ουσιαστικό, αξίζει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και μπορεί να δείχνει προς την κατεύθυνση της πλαστογράφησης», δήλωσε η Karen L. King, ιστορική στο Harvard Divinity School, σε τηλεφωνική συνέντευξη, στην πρώτη της από τις πρόσφατες εξελίξεις. "Αυτή είναι μια επιλογή που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, αλλά δεν νομίζω ότι είναι μια ολοκληρωμένη συμφωνία."

 

Η Δρ Κινγκ παρουσίασε για πρώτη φορά το χαρτί της για το τι αποκαλούσε «Ευαγγέλιο της συζύγου του Ιησού» σε συνέδριο Κοπτικών μελετητών στη Ρώμη τον Σεπτέμβριο του 2012.

Το ξεθωριασμένο κομμάτι  παπύρου, μικρότερο από μια επαγγελματική κάρτα, περιείχε δύο φράσεις που υποστήριζαν τις παραδοσιακές  χριστιανικές πεποιθήσεις στις οκτώ γραμμές του κειμένου στην μπροστινή πλευρά: “Ο Ιησούς τους είπε”, « Η γυναίκα μου »… και «θα είναι μαθήτρια μου». Η Δρ King είπε ότι χρονολογείται στον τέταρτο αιώνα μ.Χ.

 

Σε μια γειτονική αίθουσα στο συνέδριο, ένας νεαρός Αμερικανός με το όνομα Christian Askeland λέει ότι παρουσίαζε το χαρτί του σε μια κοπτική έκδοση του Βιβλίου της Αποκάλυψης. Αφού κουράστηκε με συναδέλφους για τον πάπυρο της συζύγου του Ιησού, ο Δρ Askeland επέστρεψε στη Γερμανία, όπου είναι επίκουρος καθηγητής έρευνας στο Protestant University Wuppertal, και άρχισε να εξετάζει τις εικόνες που είχε δημοσιεύσει ο Δρ Κινγκ στο Διαδίκτυο με την ελπίδα ότι άλλοι μελετητές πράγματι θα ζύγισε.

 

Ο Δρ Askeland είναι ένας ευαγγελικός Χριστιανός που είναι επίσης συνδεδεμένος με το Πανεπιστήμιο Indiana Wesleyan, ένα ευαγγελικό κολέγιο στο Marion, Ind., Και το Green Scholars Initiative . Αυτή η οργάνωση ιδρύθηκε από τους χριστιανούς ιδιοκτήτες της αλυσίδας καταστημάτων τέχνης και χειροτεχνίας του Χόμπι Λόμπι για να μελετήσει μια συλλογή από βιβλικά αντικείμενα που συγκεντρώθηκαν από την οικογένεια για να προβληθούν σε ένα μουσείο της Βίβλου που σκοπεύουν να χτίσουν στην Ουάσιγκτον.


 

Ωστόσο, ο Δρ Askeland είπε ότι οι αμφιβολίες του για το θραύσμα της συζύγου του Ιησού δεν προκλήθηκαν από ανησυχίες σχετικά με το ανορθόδοξο περιεχόμενο, επειδή «υπάρχουν πολλά ευαγγέλια, πολλά κείμενα, που λένε όλα τα πράγματα για τον Ιησού» Αντ 'αυτού, ήταν η εμφάνιση του θραύσματος - το χειρόγραφο, το μελάνι, το γράμμα σχηματίζει: "Όποιος το έγραψε είχε διαφορετικούς τρόπους να γράψει το ίδιο γράμμα", είπε.

 

Κατά τη διάρκεια του 2013 και του 2014, καθώς ένα σταθερό κύμα σκεπτικιστών συνέχιζε να δημοσιεύει ανησυχίες σχετικά με γραμματικές ανωμαλίες στο θραύσμα του Ιησού συζύγου στο Διαδίκτυο, ο Δρ Κινγκ συνόδευσε το θραύσμα, εγκλωβισμένο σε γυαλί, στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, στο Χάρβαρντ το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης για δοκιμές στον πάπυρο και το μελάνι.

 

Τον περασμένο μήνα, η θεολογική ανασκόπηση του Χάρβαρντ δημοσίευσε τα αποτελέσματα, λέγοντας ότι οι ραδιοανθρακικές δοκιμές παρήγαγαν ημερομηνία 659 έως 859 μ.Χ. και οι εξετάσεις χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται μικρο-Raman φασματοσκοπία διαπίστωσαν ότι το μελάνι ταιριάζει με άλλους πάπυρους που χρονολογούνται από την πρώτη έως την όγδοη αιώνες.


 
Ο Christian Askeland, επίκουρος καθηγητής έρευνας στο Προτεσταντικό Πανεπιστήμιο Wuppertal στη Γερμανία, έχει εγείρει αμφιβολίες σχετικά με τα απορρίμματα πάπυρου.Πίστωση...Albrecht Fuchs για τους New York Times

Η ύπαρξη υποψιών πλαστογράφησης φαινομενικά μετριασμένη, το κανάλι Smithsonian ανακοίνωσε ότι θα μεταδώσει επιτέλους τη μοναδική του ώρα για το Ευαγγέλιο της συζύγου του Ιησού τη Δευτέρα το βράδυ - ένα ντοκιμαντέρ που είχε αρχικά προγραμματιστεί να προβληθεί στις 30 Σεπτεμβρίου 2012. (Σε αντίθεση με τις κατηγορίες από ορισμένους από τους επικριτές της, η Δρ King είπε ότι δεν πληρώθηκε για τη συμμετοχή της στο ντοκιμαντέρ, το οποίο επιβεβαιώθηκε από εκπρόσωπο του καναλιού Smithsonian.)

 

Ο Δρ Askeland ανακάλυψε μεταξύ των εφημερίδων που δημοσιεύθηκαν στη θεολογική ανασκόπηση μια φωτογραφία μιας μικρής κουρελιασμένης πλατείας παπύρου που ονομάζεται «Ευαγγέλιο του Ιωάννη», η οποία παρουσιάζει εντυπωσιακά παρόμοια γραφή στην Κοπτική με το θραύσμα της συζύγου του Ιησού και δοκιμάστηκε δίπλα του. Και τα δύο θραύσματα δόθηκαν στον Dr. King από τον ίδιο ιδιοκτήτη.

 

Συμβαίνει ότι ο Δρ Askeland έγραψε το διδακτορικό του διατριβή στο Cambridge για τις κοπτικές εκδόσεις του Ευαγγελίου του Ιωάννη, οπότε αποφάσισε να συγκρίνει αυτό το τετράγωνο κομμάτι με ένα άλλο κείμενο του Ιωάννη που ονομάζεται Codex Qau, ένα αυθεντικό λείψανο που ανακαλύφθηκε το 1923 σε ένα βάζο θαμμένο σε έναν αιγυπτιακό τάφο. Εκπληκτικά, το κείμενο του μικρού θραύσματος John αναπαράγεται κάθε άλλη γραμμή από ένα φύλλο του κώδικα Qau, και για 17 γραμμές τα διαλείμματα στο κείμενο ήταν πανομοιότυπα. «Αψήφησε τη σύμπτωση», είπε.

 

Η θεωρία του Δρ Askeland είναι ότι ένας σύγχρονος πλαστογράφος αντιγράφηκε από μια φωτογραφία του Qua codex από το Διαδίκτυο. Εάν το κείμενο του Ιωάννη είναι πλαστό, το αιτιολογεί, έτσι είναι το Ευαγγέλιο της συζύγου του Ιησού, το οποίο φαίνεται να γράφεται με το ίδιο χέρι.

 

Όχι μόνο αυτό, αλλά διαπίστωσε ότι και τα δύο αυτά κείμενα του Ιωάννη γράφτηκαν στη Λυκοπολίτικη διάλεκτο, την οποία οι ειδικοί πιστεύουν ότι πέθαναν πριν από τον έβδομο ή όγδοο αιώνα, όταν υποτίθεται ότι γράφτηκε το Ευαγγέλιο της Συζύγου του Ιησού, σύμφωνα με τις δοκιμές ραδιοάνθρακα.

 

Δημοσιεύματα από μελετητές στο The Wall Street Journal, το Belief Blog του CNN και αρκετά ακαδημαϊκά blog έχουν καταγγείλει ότι η υπόθεση έκλεισε. Αλλά άλλοι ειδικοί λένε, όχι τόσο γρήγορα.

 

Ο Malcolm Choat, εμπειρογνώμονας της Κοπτικής στο Πανεπιστήμιο Macquarie στην Αυστραλία, ο οποίος διέψευσε προσεκτικά τους αμφιβολείς στην εφημερίδα του τον περασμένο μήνα για το περιοδικό του Χάρβαρντ, είπε σε μια συνέντευξη ότι τα νέα στοιχεία ήταν «πειστικά», αλλά «δεν είμαστε ακόμη πλήρως εκεί» - έως ότου οι πάπυροι της συζύγου του Ιωάννη και του Ιησού μπορούν να μελετηθούν αυτοπροσώπως ή χρησιμοποιώντας εικόνες υψηλής ανάλυσης για να κατανοήσουν τη σχέση τους. Ο Roger Bagnall, ένας διάσημος παπιολόγος που διευθύνει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Αρχαίου Κόσμου στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, και που από νωρίς θεώρησε ότι ο πάπυρος της συζύγου του Ιησού είναι πιθανό να είναι γνήσιος, είπε σε μια συνέντευξη για τους σκεπτικιστές, «Οι περισσότεροι άνθρωποι Η λήψη αυτής της άποψης ήθελε να είναι ψεύτικο και δεν έκαναν κρίσιμες ερωτήσεις για τη δική τους υπόθεση. "

 

Ίσως η αντιγραφή αυτών των δύο κειμένων του Ιωάννη έγινε στην αρχαιότητα και όχι στη σύγχρονη εποχή. Ίσως τα θραύσματα της συζύγου του Ιωάννη και του Ιησού δεν γράφτηκαν από το ίδιο χέρι: Πράγματι, οι δοκιμές διαπίστωσαν ότι το μελάνι είναι παρόμοιο αλλά όχι το ίδιο.

Οι κριτικοί ισχυρίστηκαν ότι δεν θα ήταν δύσκολο για έναν πλαστογράφο να αναμίξει μια παρτίδα μελάνης με βάση άνθρακα που θα μπορούσε να ξεγελάσει τους επιστήμονες.

Αλλά ο Δρ. Bagnall είπε: «Δεν ξέρω ούτε μία επαληθεύσιμη περίπτωση κάποιου να παράγει ένα κείμενο παπύρου που υποτίθεται ότι είναι ένα αρχαίο κείμενο που δεν είναι. Υπάρχει πάντα το πρώτο. "

 

Το επίκεντρο στρέφεται τώρα στην προέλευση και τον ιδιοκτήτη του Ευαγγελίου της συζύγου του Ιησού. Ο Δρ Κινγκ του υποσχέθηκε ότι δεν θα τον ταυτίσει δημόσια, αλλά είπε ότι ξέρει ότι τώρα πιέζεται να το κάνει.

 

Μια έκδοση αυτού του άρθρου εμφανίζεται σε έντυπη μορφή στις 5 Μαΐου 2014 , Τμήμα Α , Σελίδα 17 της έκδοσης της Νέας Υόρκης με τον τίτλο: Fresh αμφιβολίες που εγείρονται για τον παπύρο Scrap Γνωστό ως «Ευαγγέλιο της γυναίκας του Ιησού» .

 

  ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Ο Πάπυρος που αναφέρεται στη σύζυγο του Ιησού είναι πιο πιθανό αρχαίος από πλαστός, λένε οι επιστήμονες

10 Απριλίου 2014

Ένα ξεθωριασμένο κομμάτι πάπυρου αναφέρεται στη γυναίκα του Ιησού


18 Σεπτεμβρίου 2012

·          

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

·       ΚΩΔΙΚΑΣ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ

·       Το «Χαμένο Ευαγγέλιο»: Ήταν ο Ιησούς παντρεμένος με τη Μαγδαληνή και είχαν και παιδιά;…

·       Αγωνία για τον πάπυρο που αποδεικνύει ότι ο Ιησούς ήταν παντρεμένος

·       "Το Χαμένο Ευαγγέλιο" υποστηρίζει ότι ο Ιησούς ήταν παντρεμένος με τη Μαγδαληνή και είχαν δύο παιδιά…

·       Μαρία Μαγδαληνή: H Αγία των αμαρτωλών που το άρωμά της ποτίζει ακόμα τα δωμάτια της Ιστορίας

·       Το «Ιδού η γυναίκα μου» κομμάτι του χαμένου Ευαγγελίου της γυναίκας του Ιησού

·       Πάπυρος δείχνει ότι ο Χριστός ήταν παντρεμένος με την Μαρία Μαγδαληνή [εικόνες]

·       «Χαμένο ευαγγέλιο» για τη ζωή του Ιησού Χριστού

·       ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ To «χαμένο ευαγγέλιο» και η αλήθεια πίσω από αυτό.

·       Νέα διαμάχη για το «Ευαγγέλιο της συζύγου του Ιησού»


ΠΗΓΗ  1: The New York Times

ΠΗΓΗ 2: nytimes.com



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε εδώ τα σχόλιά σας

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Επικοινωνήστε μαζί μας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης