Κυλιόμενο κείμενο

Προτού τα μάτια μπορέσουν να δουν, => Πρέπει να έχουν μάθει να μη δακρύζουν!... Προτού τo αφτί μπορέσει ν ‘ακούσει,=> Πρέπει να έχει χάσει την ευαισθησία του!... Προτού η φωνή μπορέσει να μιλήσει,=> Πρέπει να έχει γίνει ανίκανη να πληγώσει!... Προτού η καρδιά μπορέσει ν’ αγαπήσει,=> Πρέπει να έχει μάθει να μην πονάει!... Μόνο τότε τα μάτια θα μπορούν να δούνε την αλήθεια, το αυτί να την ακούσει, η καρδιά να αγαπήσει κάθε κρίκο της αλυσίδας του μικρόκοσμου, και η γλώσσα θα μπορεί να μιλήσει χωρίς να πληγώσει ούτε έναν απ' αυτούς τους κρίκους του μικρόκοσμου. "Μοναχικός Λύκος" - Μιχάλης I. Γκουντέβενος

Αποποίηση ευθύνης...

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ… , => Δεν ήμαστε δημοσιογραφική σελίδα, και ως εκ τούτου δεν επαληθεύουμε τα θέματα, απλά κάνουμε αναμετάδοση θεμάτων, ειδήσεων, videos, κλπ. και όχι ρεπορτάζ. Για παράπονα, ενστάσεις ή αντιρρήσεις απευθυνθείτε στην ΕΝΕΡΓΗ πηγή της είδησης που υπάρχει στο τέλος κάθε Ανάρτησης και κάθε θέματος (Ο διαχειριστής: Μιχάλης I. Γκουντέβενος)

''Πάμε στοίχημα''

Αγαπητοί αναγνώστες

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ… , => Στείλτε τις απόψεις σας, την ιστορία σας, το θυμό σας, τα παράπονά σας, τα δικάσας θέματα στο email μας: mc-goud@hotmail.com, και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε... ( δεν χρειάζεται να εγγραφείτε!...) (Μιχάλης I. Γκουντέβενος - Διαχειριστής)...

Σχόλια από "Μοναχικός Λύκος"


Η σελίδα "Μοναχικός Λύκος" θεωρεί αυτονόητο ότι όλοι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα σχολιασμού, κριτικής και ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θα θέλαμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν θα δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, ή υβριστικού, ή προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου.

Επίσης, σύμφωνα με τις αρχές μας, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Οπότε, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η σελίδα "Μοναχικός Λύκος" δεν θα δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον εκάστοτε συντάκτη τους και το περιεχόμενό τους δε συμπίπτει κατ' ανάγκην με την άποψη της σελίδας μας.


Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Νέα διαμάχη για το «Ευαγγέλιο της συζύγου του Ιησού»


Αριστερά, ένα απόκομμα του παπύρου γνωστού ως το «Ευαγγέλιο της συζύγου του Ιησού», δεξιά ένα εντυπωσιακά παρόμοια κομμάτι, γνωστό ως "Ευαγγέλιο του Ιωάννη." Φαίνεται να είναι γραμμένα από το ίδιο χέρι.

 

Νέα αποδεικτικά στοιχεία που ανακάλυψε ένας σκεπτικιστικής θεολόγος, εγείρουν νέες αμφιβολίες σχετικά με τη γνησιότητα του παπύρου που είναι γνωστός ως το «Ευαγγέλιο της συζύγου του Ιησού».

 

Η αποκάλυψη του πάπυρου έχει προκαλέσει πολλές και έντονες αντιδράσεις απ’ όταν παρουσιάστηκε σχεδόν πριν από δύο χρόνια από την διακεκριμένη ιστορικό του πρώιμου Χριστιανισμού Karen L. King στην Harvard Divinity School.

 

Η τελευταία διαπίστωση έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου το Harvard Theological Review δημοσίευσε μια πολυαναμενόμενη σειρά άρθρων από εμπειρογνώμονες που αναφέρουν ότι οι επιστημονικές δοκιμές και η προσεκτική εξέταση του παπύρου δεν απέφεραν καμία προφανή απόδειξη της πλαστογραφίας. Οι επικριτές του όμως δεν πείστηκαν και το περιεχόμενο των άρθρων αυτών τους έδωσε νέο υλικό για διερεύνηση.

 

Ακόμη και η δρ King που έφερε για πρώτη φορά τον πάπυρο στην δημοσιότητα, αποκαλώντας τον μια πολύτιμη ένδειξη ότι κάποιοι πρώτοι χριστιανοί πίστευαν πως ο Ιησούς ήταν παντρεμένος, είπε ότι αυτή η πρόσφατη κατηγορία για πλαστογραφία, από έναν Αμερικανό καθηγητή που κάνει έρευνα στη Γερμανία, εγείρει σημαντικές ανησυχίες και πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω.

 

Ο πάπυρος πρωτοπαρουσιάστηκε σε ένα συνέδριο στη Ρώμη τον Σεπτέμβριο του 2012. Το μικρό, ξεθωριασμένο κομμάτι περιείχε δύο φράσεις που απειλούσαν τις παραδοσιακές χριστιανικές πεποιθήσεις: «Ο Ιησούς τους είπε: ‘η σύζυγός μου... » και «θα είναι σε θέση να είναι μαθητής μου». Η δρ King είπε ότι είχε χρονολογείται στον τέταρτο αιώνα.

 

Σε ένα διπλανό δωμάτιο στο συνέδριο, ένας νεαρός Αμερικανός ονόματι Christian Askeland παρουσίασε την εργασία του σε μια κοπτική έκδοση του βιβλίου της Αποκάλυψης. Αφού συζήτησε με τους συναδέλφους τον πάπυρο της «συζύγου του Ιησού», ο δρ Askeland επέστρεψε στη Γερμανία, όπου είναι επίκουρος καθηγητής έρευνας στο Προτεσταντικό Πανεπιστήμιο του Wuppertal και άρχισε να εξετάζει τις εικόνες που η King είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο. Ο δρ Askeland είναι ένας Ευαγγελικός, ο οποίος έχει επίσης σχέσεις με το Indiana Wesleyan University, ένα κολλέγιο Ευαγγελικών στη Μαριον της Ινδιανάπολης και την Green Scholars Initiative. Η οργάνωση αυτή ιδρύθηκε από τους χριστιανούς ιδιοκτήτες της αλυσίδας Hobby Lobby για να μελετήσει μια συλλογή βιβλικών αντικειμένων που συγκεντρώθηκαν από την οικογένεια για να εκτεθούν σε ένα μουσείο που σχεδιάζουν να χτίσουν στην Ουάσιγκτον.

 

Κατά τη διάρκεια του 2013 και του 2014, καθώς πολλοί σκεπτικιστές δημοσίευαν τις ανησυχίες τους για τις γραμματικές ανωμαλίες στο κομμάτι του παπύρου, η δρ Κινγκ συνόδευε το «Ευαγγέλιο της συζύγου του Ιησού» μέσα σε ένα γυάλινο πλαίσιο, στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, το Κολούμπια, το Χάρβαρντ και το Massachusetts Institute of Technology για να γίνουν εργαστηριακές μελέτες στο μελάνι. Τον περασμένο μήνα, το Harvard Theological Review δημοσίευσε τα αποτελέσματα, λέγοντας ότι οι δοκιμές ραδιενεργού άνθρακα έδειξαν μια ημερομηνία μεταξύ 659 και 859 μ.Χ., ενώ μια τεχνική που ονομάζεται μικρο - φασματοσκοπία Raman διαπίστωσε ότι το μελάνι ήταν ίδιο με αυτό από άλλους παπύρους που χρονολογούνται από τον πρώτο έως τον όγδοο αιώνα.

 

Ο δρ Askeland ανακάλυψε μεταξύ των εγγράφων που δημοσιεύτηκαν στην θεολογική επιθεώρηση μια φωτογραφία ενός μικρού κουρελιασμένου παπύρου που ονομάζεται «Ευαγγέλιο του Ιωάννη», ένα εντυπωσιακά παρόμοιο χειρόγραφο με τον πάπυρο της «συζύγου του Ιησού». Και τα δύο τμήματα δόθηκαν στην δρ King από τον ίδιο ιδιοκτήτη.

 

Ο δρ Askeland έγραψε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ σχετικά με τις εκδόσεις των Κοπτών στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο κι έτσι αποφάσισε να συγκρίνει αυτό το τετράγωνο κομμάτι με ένα άλλο κείμενο του Ιωάννη που ονομάζεται «Codex Qau», ένα αυθεντικό κομμάτι που ανακαλύφθηκε το 1923 σε ένα βάζο θαμμένο σε έναν αιγυπτιακό τάφο. Περιέργως, το κείμενο του μικρού κομματιού του Ιωάννη αναπαρήγαγε κάθε γραμμή από ένα φύλλο του κώδικα Qau και για 17 γραμμές τα ‘σπασίματα’ στο κείμενο ήταν πανομοιότυπα. «Ήταν πέρα από κάθε σύμπτωση», είπε.

 

Η θεωρία του δρ Askeland είναι ότι ένας σύγχρονος πλαστογράφος αντέγραψε ένα μέρος από τον κώδικα Qua από το Διαδίκτυο. Αν το κείμενο του Ιωάννη είναι πλαστό, σκέφτηκε, το ίδιο είναι και το «Ευαγγέλιο της συζύγου του Ιησού», το οποίο φαίνεται πως είναι γραμμένο από το ίδιο χέρι. Και όχι μόνο αυτό, αλλά διαπίστωσε ότι τα δύο αυτά κείμενα του Ιωάννη γράφτηκαν στη διάλεκτο Lycopolitan, που οι ειδικοί πιστεύουν ότι πέθανε πριν από τον έβδομο ή τον όγδοο αιώνα, όταν το Ευαγγέλιο της συζύγου του Ιησού υποτίθεται ότι γράφτηκε σύμφωνα με τη ραδιοχρονολόγηση. Ακολούθησαν βασικά άρθρα στη Wall Street Journal, το CNN και πολλά ακαδημαϊκά blogs που αποφάνθηκαν ότι η υπόθεση έχει κλείσει. Ωστόσο, άλλοι ειδικοί λένε «όχι τόσο γρήγορα».

 

Ο Malcolm Choat, ένας ειδικός στους Κόπτες στο πανεπιστήμιο Macquarie στην Αυστραλία, ο οποίος διέψευσε προσεκτικά τους αμφισβητίες σε ένα άρθρο του τον περασμένο μήνα για το περιοδικό του Χάρβαρντ, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι τα νέα αποδεικτικά στοιχεία ήταν «πειστικά», αλλά «δεν έχουμε αποφανθεί εντελώς ακόμα» - έως ότου οι πάπυροι της συζύγου του Ιησού και του Ιωάννη μελετηθούν προσωπικά ή χρησιμοποιώντας εικόνες υψηλής ανάλυσης για να κατανοήσουμε τη σχέση τους. Ο Roger Bagnall, ένας φημισμένος παπυρολόγος που διευθύνει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Αρχαίου Κόσμου στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και ο οποίος εξ αρχής θεώρησε τον πάπυρο της συζύγου του Ιησού αυθεντικό, είπε σε μια συνέντευξη για τους σκεπτικιστές ότι «οι περισσότεροι από όσους υιοθετούν αυτή την άποψη θα ήθελαν να είναι ένα ψεύτικο και δεν έχουν κάνει κρίσιμα ερωτήματα για τη δική τους υπόθεση».

 

Ίσως η αντιγραφή των δύο αυτών κειμένων του Ιωάννη να έγινε κατά την αρχαιότητα και όχι στη σύγχρονη εποχή. Ίσως οι πάπυροι του Ιωάννη και της «συζύγου του Ιησού» να μην γράφτηκαν από το ίδιο χέρι. Πράγματι, ο έλεγχος διαπίστωσε ότι το μελάνι είναι παρόμοιο, αλλά όχι το ίδιο. Οι επικριτές έχουν υποστηρίξει ότι δεν θα ήταν δύσκολο για έναν πλαστογράφο να αναμίξει μια παρτίδα μελάνι με βάση τον άνθρακα, που θα μπορούσε να ξεγελάσει τους επιστήμονες. Ο δρ Bagnall θεωρεί αδύνατη αυτή την εκδοχή. Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στην προέλευση και στον ιδιοκτήτη του Ευαγγελίου της συζύγου του Ιησού. Η δρ King υποσχέθηκε ότι δεν θα δημοσιοποιήσει το όνομά του, αλλά είπε ότι γνωρίζει πλέον ότι πιέζεται να το κάνει.

 

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

·        ΚΩΔΙΚΑΣ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ

·        Το «Χαμένο Ευαγγέλιο»: Ήταν ο Ιησούς παντρεμένος με τη Μαγδαληνή και είχαν και παιδιά;…

·        Αγωνία για τον πάπυρο που αποδεικνύει ότι ο Ιησούς ήταν παντρεμένος

·        "Το Χαμένο Ευαγγέλιο" υποστηρίζει ότι ο Ιησούς ήταν παντρεμένος με τη Μαγδαληνή και είχαν δύο παιδιά…

·        Μαρία Μαγδαληνή, η πόρνη που έγινε σύζυγος του Ιησού, ή η ευσεβής γυναίκα;

·        Μαρία Μαγδαληνή: H Αγία των αμαρτωλών που το άρωμά της ποτίζει ακόμα τα δωμάτια της Ιστορίας

·        Το «Ιδού η γυναίκα μου» κομμάτι του χαμένου Ευαγγελίου της γυναίκας του Ιησού

·        Πάπυρος δείχνει ότι ο Χριστός ήταν παντρεμένος με την Μαρία Μαγδαληνή [εικόνες]

·        «Χαμένο ευαγγέλιο» για τη ζωή του Ιησού Χριστού

·        ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ To «χαμένο ευαγγέλιο» και η αλήθεια πίσω από αυτό.

 

ΠΗΓΗ: antinews.gr

https://www.antinews.gr/action.read/antimagazine/%CE%9D%CE%AD%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BC%CE%AC%CF%87%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%95%CF%85%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%B6%CF%8D%CE%B3%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%99%CE%B7%CF%83%CE%BF%CF%8D/6.85877

 

ΠΗΓΗ 2: http://www.nytimes.com/2014/05/05/us/fresh-doubts-raised-about-papyrus-scrap-known-as-gospel-of-jesuss-wife.html?src=rechp&_r=0

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε εδώ τα σχόλιά σας

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Επικοινωνήστε μαζί μας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης